Handige ideeën

Kookfouten die u gezondheid kunnen kosten

Koken is een moeilijk proces, en zelfs de huisvrouwen, geleerd uit ervaring, kunnen blunders maken die niet alleen het gerecht kunnen bederven, maar ook uw gezondheid kunnen ondermijnen.

Dus je kunt bijvoorbeeld vergeten je handen te wassen tijdens het kneden van het deeg, of je terugtrekken uit het recept en verbeeldingskracht tonen tijdens het bewaren - dit alles en nog veel meer kan leiden tot ernstige gevolgen.

Negeren van de keukenthermometer

Veel mensen geloven dat een keukenthermometer een gadget is voor fans, en voor gewone liefhebbers een of twee keer per week om een ​​volledig diner te koken, onnodig. Maar de waarheid is dat het vaak moeilijk is om zonder te bepalen of vlees of kip grondig wordt gekookt. Buiten lijkt het te branden, en binnen is het nog steeds rauw. Deze keer ben je misschien niet vergiftigd, maar kun je de parasieten oppakken, en de gevolgen hiervan zullen meer dan eens schieten. Een ander punt - 80% van voedselvergiftiging is niet te wijten aan bedorven voedsel, maar aan bacteriën die niet werden gedood door de juiste hitte bij het koken van vlees of gevogelte.

Problemen met opslagtemperatuur

Niet alleen de bewaartemperatuur, maar ook de kooktemperatuur speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van uw voedsel. Je kunt er zeker van zijn dat het vlees zijn presentatie niet verliest als het een dag zonder bevriezing duurt, maar zelfs in de koelkast in dit stuk zijn er necrotische processen die ongewenste gevolgen kunnen hebben. Voedsel moet altijd aan de kook worden gebracht of tot 75 graden Celsius, tenzij het een vloeibaar voedsel is.

Slechte wasproducten

Het is verleidelijk om groenten, bananen of noten niet te wassen, als de verpakking aangeeft dat ze al zijn gewassen, of het lijkt erop dat wanneer je de schil verwijdert, de kern schoon blijft. Dit is precies het geval wanneer u zelf darminfecties of maagaandoeningen op zich neemt. Het is het beste om fruit, groenten en noten elke keer te wassen en niet alleen met stromend water, maar met een speciaal gereedschap.

Reiniging van vlees en gevogelte

Maar het vlees en gevogelte hoeven helemaal niet te worden gewassen. Hetzelfde geldt voor zeevruchten. Dit kan alleen het slechtste resultaat bereiken, omdat u het oppervlak van deze producten niet op deze manier schoonmaakt, maar u schadelijke micro-organismen in de keuken zult spuiten. En dus zouden ze tijdens de voorbereiding zelf worden vernietigd. Trouwens, je moet de eieren ook niet wassen, omdat het water dat je gebruikt onvermijdelijk op andere producten zal vallen en ze kan vervuilen. Nou, als ze worden onderworpen aan een warmtebehandeling, maar plotseling van plan waren om een ​​salade te maken?

Onoplettendheid voor verpakking

Verpakt voedsel lijkt veiliger. Vooral het kan blikvoer en vacuümverpakkingen betreffen. Maar wees voorzichtig met hen en kijk of er schade, zwelling en andere schending van de integriteit van het pakket is. Onoplettendheid van ingeblikt voedsel kan je letterlijk het leven kosten, omdat een lekkage of een initiële conserveringsfout gevaarlijke bacteriën kan genereren.

Koken van residuen

Liefhebbers van pizza, mengelmoes en Nieuwjaarsalades op de derde vakantiedag - denk er eens over na. Het op deze manier recyclen van restjes uit de koelkast is een behoorlijk slecht idee. Zelfs als de houdbaarheid nog niet is uitgekomen, was de verpakking nog steeds kapot en dit had niet het beste effect op de worst of olijven. Dus heb geen spijt en gooi gewoon alles weg dat 'rondslingert'.

kruisbesmetting

Kruisbesmetting is een andere overlast die u niet verwacht of denkt. De belangrijkste bron van dit fenomeen zijn eieren, vis, vlees. Bewaar of kook op hetzelfde oppervlak met producten die klaar zijn om te eten als je ze overbrengt. Onthoud daarom een ​​eenvoudige regel - plaats ze altijd in afzonderlijke zakken, gebruik geen serviesgoed eronder voor andere producten en plaats ze niet in de koelkast ernaast.

Vuile grill

In het zomerseizoen is het gemakkelijk om de grill of grill voor een kebab na de volgende picknick te vergeten en de volgende keer gewoon weer te gebruiken. Er zijn hier twee gevaarlijke momenten. De eerste - verbrand vlees - een krachtige kankerverwekkende stof. De tweede - de overblijfselen van oud voedsel - een broeinest van schadelijke micro-organismen. Dus gewoon niet verlaten na het frituren van gerechten op de kolen ongereinigd.

inblikken

Als u reeds gekookt voedsel voor een lange tijd bewaart of anderszins probeert te bewaren, neem dan geen afstand van de canonieke recepten. Creatieve retraites zijn alleen goed als het niet om conserven gaat. Alles is hier gevaarlijk - van lage zuurgraad tot onvoldoende zoutgehalte. Botulisme, dat kan worden verdiend met ingeblikte goederen - het minste van alle kwaden. En toch - bewaar open blikken niet langer dan twee dagen.

Onzorgvuldigheid tijdens het bakken

Bakken is een ander verborgen gevaar in de keuken. In de regel mengen we het deeg met blote handen en op de tafel. En geen enkel gebakje is compleet zonder eieren, of zelfs een vulling van rauw vlees. Het is belangrijk om het deeg niet in contact te laten komen met de schil of het vleesafval, laat staan ​​het te proberen "op zout" voordat het wordt gebakken. Reinig in elk geval het oppervlak na elke bakstap.