Handige ideeën

Hoe de muren met hun eigen handen te schilderen

De muren met je eigen handen schilderen is heel goed mogelijk. Maar het oppervlak zal alleen perfect vlak en aantrekkelijk worden als u de juiste en hoogwaardige verf kiest, het nodige gereedschap gebruikt en bepaalde regels volgt.

Welke verf te gebruiken?

De kwaliteit van het schilderij en het uiteindelijke resultaat hangen grotendeels af van welke verf wordt gebruikt. Er zijn verschillende hoofdrassen:

  • Emulsie verven. De basis- en kleurpigmenten bevinden zich in een waterig medium en vormen een emulsie die verdund is maar niet oplosbaar is door water. Dergelijke kleursamenstellingen worden als milieuvriendelijk en onschadelijk beschouwd, ze vormen een uniforme coating van de wanden, ze kunnen een vrij dichte laag vormen op bijna elk oppervlak, ze zijn vuurvast en hebben ook een zeer economisch verbruik. Deze groep is verdeeld in verschillende ondersoorten. De eerste is water-dispersieverf die water bevat, wat de belangrijkste verdunner is. Ze laten lucht door en zorgen voor een natuurlijke circulatie van zuurstof, zijn bestand tegen vocht en behouden perfect de toon. Maar hier is het onmogelijk ze vorstbestendig te noemen. Acrylverf wordt als de meest resistente beschouwd, verschilt in elasticiteit en maskerdefecten, stoot water af en laat geen stoom toe. Latexformuleringen bevatten latex en daarom worden ze als de meest vochtbestendige beschouwd. Ze bedekken met een dichte laag de meest verschillende oppervlakken, drogen snel. Polyvinylacetaatverven zijn veilig, bestand tegen verschillende invloeden, maar worden na verloop van tijd gewist. Siliconenverven zijn waterbestendig, maar 'ademen' ook goed, ze kunnen scheuren sluiten en zijn zeer elastisch.
  • De volgende groep zijn alkydverbindingen, waarvan de belangrijkste componenten harsen zijn. Dergelijke samenstellingen zijn bestand tegen vervagen en water, niet giftig, geschikt voor verschillende wanden. Er zijn twee ondersoorten: email en olieverf. De laatste bevatten een basis van lijnzaadolie, kunnen uiteindelijk van kleur veranderen en geel, worden als giftig beschouwd en zijn ook lang droog. Emailverven bevatten lakcomponenten, waardoor ze een glanzende aantrekkelijke coating vormen. Dergelijke samenstellingen drogen snel en kunnen zowel voor buitenwerk als voor binnenwerk worden gebruikt.
  • Silicaatkleurstofsamenstellingen worden gemaakt op basis van silicaatstoffen, namelijk het zogenaamde vloeibare glas, behoort daarom tot de categorie mineraal. Ze kunnen lucht passeren, maar zijn tegelijkertijd bestand tegen blootstelling aan water, evenals temperatuurdalingen. Maar met andere verven wordt dit type niet gecombineerd en kan daarom niet worden aangebracht over oude geverfde muren en dient het ook als basis.
  • Lijmverven hebben enkele kenmerken van emulsie, maar zijn minder vochtbestendig, daarom zijn ze geschikt voor het schilderen van muren in droge ruimtes. Twee ondersoorten worden onderscheiden: dextrinized kleurstoffen en caseïne. De eerste worden gebruikt voor binnenwerk en zijn gevoelig voor vocht, kunnen breken bij frequent contact met kooldioxide en water. Caseïneformuleringen passen perfect op vrijwel elke muur, onderscheiden zich door verhoogde duurzaamheid en zijn geschikt voor het afwerken van gevels en verschillende kamers.

Tip: houd bij het kiezen van verven rekening met de kenmerken van de kamer, zoals het materiaal waaruit de muren zijn gemaakt, evenals hun dekking, de vochtigheid in de kamer, het doel, enzovoort.

Welke hulpmiddelen zijn nodig?

Voor het schilderen van muren hebt u niet alleen verf nodig, maar ook hulpmiddelen om het op oppervlakken aan te brengen. En voor deze doeleinden is het het handigst om een ​​rol te gebruiken, omdat u hiermee grote gebieden kunt bedekken, en ook lekkage en vervuiling minimaliseert. Het oppervlak van een dergelijk gereedschap kan schuim, bont of velours zijn. De villi van bont laten vaak karakteristieke sporen na vanwege de structuur van de stapel. Veloursroller is ideaal voor het schilderen van gladde muren. Het met schuim gecoate gereedschap absorbeert verf en vereenvoudigt het proces daarom enigszins. Bovendien is deze optie geschikt als de muren een poreuze structuur hebben en de samenstelling gedeeltelijk absorberen.

Het schilderen van smalle en ontoegankelijke en hoekige gebieden zal efficiënter en handiger zijn als u een borstel gebruikt. Haren kunnen verschillende lengtes en stijfheden hebben, gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen. De keuze voor een dergelijk gereedschap hangt voornamelijk af van de gebruikte verf. Dus als een verf op waterbasis wordt gebruikt, moet het schilderen worden gedaan met een synthetische borstel, omdat de borstelharen elasticiteit en stijfheid behouden zonder vocht te absorberen. En als u besluit om de muren te schilderen met alkyd- of olieverf, kies dan een hulpmiddel met natuurlijke haren.

Kleuren kan worden gedaan met een spuitpistool, maar dit proces is erg ingewikkeld en bewerkelijk, dus alleen een professionele of op zijn minst een opgeleide en competente persoon kan het aan. Maar het resultaat zal uitstekend zijn, omdat spuiten een perfecte uniforme coating van de wanden zal bieden.

Tip: het is het handigst om de verf in een bak te gieten met een vak voor een rol of kwast. Bovendien kunt u met deze capaciteit de benodigde hoeveelheid verf gebruiken, omdat het gereedschap indien nodig gemakkelijk kan worden uitgeperst zonder de vloer te vervuilen.

Hoe de muren voor te bereiden?

Op het oppervlak van de muren nadat de verflaag perfect glad was en de samenstelling zelf sneller droogde, moet u aandacht besteden aan de voorbereidende fase. Een volledige voorbereiding op het schilderen omvat verschillende stappen:

  • 1.Als er een reparatie wordt uitgevoerd, is de eerste stap het verwijderen van de oude coating. Het moet volledig worden verwijderd, omdat de resterende zelfs kleine deeltjes in de eerste plaats de hechting van verf op het oppervlak van de muur zullen breken en ten tweede onregelmatigheden veroorzaken.
  • 2.Als er een schimmel op het oppervlak van de muren is, moet deze worden verwijderd. Uitgebreide schimmelformaties kunnen mechanisch worden behandeld, bijvoorbeeld worden afgeveegd met schuurpapier of afgeschraapt. Daarna moet u een behandeling ondergaan met een speciale fungicide samenstelling.
  • 3. Het volgende is de uitlijning van de muren, wat op twee manieren kan worden gedaan. De eerste is het gebruik van stopverf. Hiermee kan niet alleen een vlak oppervlak worden gemaakt, maar kunnen ook bestaande scheuren worden verwijderd. De tweede methode is het gebruik van gipsplaten. Platen kunnen op een metalen profiel worden gemonteerd of met behulp van gespecialiseerde lijm worden bevestigd.
  • 4. Verdere muren moeten worden gegrond. De primer zal ten eerste bescherming bieden tegen schimmels en andere micro-organismen en ten tweede zal de hechting van het oppervlak aan de verf toenemen.
  • 5. En tot slot, schilderen, dat in meer detail zal worden besproken.

Muur kleuren

Schilderen lijkt misschien een eenvoudig proces, maar in feite heeft het verschillende nuances. Dus in het begin is het het beste om over hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen te schilderen, omdat de verf er meestal langer opdroogt. Ga vervolgens verder met volledige kleuring. Dompel de borstel of roller onder in de compositie en verwijder vervolgens het overtollige materiaal, zodat ze de vloer niet vervuilen en niet langs de muur naar beneden lopen. Om de coatingkwaliteit te maken, kunt u overvloedig verf aanbrengen op een deel van de muur en deze vervolgens in de schaduw plaatsen. Het is raadzaam om de compositie in twee lagen aan te brengen, en de vorige moet zeker volledig droog zijn. En om overduidelijke vlekken te voorkomen, bedek je de muur voor het eerst horizontaal en de tweede - verticaal.

Het is beter om het oppervlak van de muren geleidelijk te schilderen en het in verschillende secties te verdelen. Bovendien is de verf ook wenselijk om delen te gebruiken, anders kan een grote hoeveelheid tijdens langdurig contact met lucht dikker worden, wat de kwaliteit van de toepassing zal beïnvloeden.

Interessante technieken

Schilderen kan niet alleen klassiek zijn met het gebruik van een enkele tint, maar ook origineler als u interessante technieken toepast. U kunt dus op verschillende manieren tonen combineren. De eerste is nadruk. Door een helderdere of donkerdere kleur te kiezen die verschilt van de hoofdkleur, kunt u zich concentreren op één muur of een afzonderlijk deel ervan. De tweede optie is een combinatie van twee tinten. U kunt het oppervlak dus horizontaal of verticaal in twee delen verdelen. De derde manier is om brede of smalle banden met verschillende tonen te maken. Deze techniek zal het ontwerp van de muren opfrissen en het veelzijdiger maken.

Er zijn zeer ongebruikelijke creatieve technieken. Met het gebruik van een reliëfrol of stencil kunt u patronen maken. En als je je bij het repareren van de kamer wilt voelen als een echte kunstenaar en maker, probeer dan iets abstracts en exclusiefs te portretteren. Om dit te doen, kunt u de rol zelf omwikkelen met onnodige vodden, waardoor een chaotische textuur en onverwachte afdrukken worden gemaakt. Je kunt ook proberen het effect van zand of het zogenaamde "sterstof" te bereiken. Dompel hiervoor de borstel in de verf en spuit deze op het oppervlak van de muren.

Het schilderen van de muren is niet alleen niet erg moeilijk, maar ook interessant en fascinerend als je eenvoudige regels volgt en verbeeldingskracht gebruikt met gedurfde ideeën.

Bekijk de video: Je muur schilderen in geometrische vormen (December 2019).