Handige ideeën

Hoe het strijkijzer van binnen en van buiten schoon te maken - 10 manieren voor thuis

IJzer moet periodiek binnen en buiten worden schoongemaakt:

  • De tank voor water - van een uitschot en een schimmel;
  • Het lichaam - tegen stof en vuil;
  • De zool is van sporen van verbrande stof, roest en aanslag.

Van dit materiaal leert u 10 superefficiënte manieren om uw strijkijzer thuis schoon te maken met producten die altijd bij de hand zijn en slechts een cent kosten.

Hoe het strijkijzer van kalk te verwijderen - 3 manieren

Als u stoom gebruikt om te strijken, niet gedestilleerd water, maar kraanwater, hopen zich in de loop van de tijd minerale afzettingen op en de stoomafvoerkanalen in de zool van het strijkijzer.

  • Als het strijkijzer plotseling vies water en vuile kleding begint vrij te geven, betekent dit dat het tijd is om het van kalk te verwijderen.

Omdat kalk alleen calcium- en magnesiumzouten is, is het noodzakelijk hierop in te werken met zuur. Hier zijn twee manieren om u te helpen het strijkijzer van binnen te reinigen.

Methode 1. Hoe het ijzer van de schaal te verwijderen met azijn

Vul het ijzer met een oplossing van azijn en water verdund in gelijke hoeveelheden met ongeveer een derde van de tank.

Verwarm het strijkijzer tot het maximum en laat het 5-10 minuten rechtop staan. Houd er rekening mee dat het op dit moment periodiek wordt uitgeschakeld, afgekoeld en maximaal wordt opgewarmd, het is niet nodig om dit proces te verstoren.

Plaats vervolgens een opvangbak voor het verzamelen van water onder het strijkijzer en begin het apparaat horizontaal te houden en activeer actief stoom door op de juiste knop te drukken. Als gevolg hiervan zouden roestdruppels uit de gaten in de zool moeten stromen. Blijf stoom afblazen tot er geen vuil meer uit het strijkijzer stroomt (zie linkerfoto).

Wees voorzichtig en laat stoom af op armlengte, om de dampen en de geur van azijn niet in te ademen.

Giet vervolgens schoon water in het strijkijzer en zet het weer op de maximale temperatuur om het residu van kalk en azijn te verwijderen. Houd het apparaat opnieuw horizontaal boven het bassin en laat meerdere keren stoom ontsnappen. Tenslotte tapt u eenvoudig het water af en veegt u de zolen en openingen af ​​om met een doek of een schone doek te stomen.

Methode 2: Hoe kalkaanslag te reinigen met citroenzuur

Los een klein pakje citroenzuur (niet meer dan 25 g) op in 1 kopje warm water tot volledige transparantie.

Giet de resulterende oplossing in een voorverwarmd ijzer en laat het 5-10 minuten "brouwen". Terwijl u het apparaat horizontaal boven het bassin houdt, laat u de stoom er meerdere keren uit en drukt u op de overeenkomstige knop, zodat kalk en roest uit de openingen van de zool stromen. Wanneer al het vuil op is, giet u de vloeistof uit het strijkijzer, giet u er schoon water in en laat het apparaat weer "stomen" om het residu van kalk en azijn te verwijderen. Nogmaals, laat meerdere keren stoom over het bassin ontsnappen en veeg ten slotte de zool en de gaten erin af met een servet of een schone doek.

Methode 3. Hoe het strijkijzer van de weegschaal te verwijderen met behulp van de "hot tub"

Beoordelingen van deze methode om het strijkijzer van de weegschaal te reinigen, zijn erg dubbelzinnig, dus we hebben het in de praktijk niet getest, maar je kunt het proberen als de eerste twee methoden het probleem niet hebben opgelost. Zie deze video-tutorial voor het maken van een "heet bad" voor de zool van het strijkijzer.

Welke methode u ook gebruikt om het strijkijzer te reinigen met de schaal die u kiest, als u alle procedures hebt voltooid, test u het resultaat door de lichte stof in de stoommodus te strijken. Als het strijkijzer nog steeds vuil water afgeeft of gelige vlekken achterlaat (bijvoorbeeld van citroenzuur), moet het nog 2-3 keer worden gereinigd met schoon water.

Zie ook onze andere materialen:

Hoe de zool van het strijkijzer te reinigen - 7 manieren

Methode 1. Hoe de zool van ijzer te reinigen met azijn

Azijn kan niet alleen kalk verwijderen, maar ook roet op de zool van het ijzer. Meng hiervoor de azijn met water in een verhouding van 1: 1. Bevochtig een doek in de resulterende oplossing en veeg de zool ermee af (deze mag niet worden verwarmd). Bevochtig vervolgens een wattenstaafje in de oplossing en maak hiermee de stoomgaten schoon.

  • Deze methode is geschikt voor het reinigen van de zolen met teflon en keramische coating.

Methode 2. Reinigen van zolen van koolzuurhoudende soda

Hardnekkige tekenen van roest, aanslag en aanslag kunnen met soda worden verwijderd. Meng 2 theel. zuiveringszout met een beetje water of 9% azijn om een ​​pasta te maken. Breng de pasta aan op een licht verwarmde zool en wrijf met een doek.

Methode 3. Zout reinigen

Om het vuil van het strijkijzer te verwijderen, strooit u een beetje zout op een papieren / katoenen handdoek of een vel folie en plaatst u er een heet strijkijzer op.

In de praktijk verwijderde het zout zelf geen sporen van verbrand weefsel, maar na wrijven met een doek kwam het vuil echt vrij snel los.

Er is een andere manier om het strijkijzer met zout te reinigen: verwarm het tot de minimumtemperatuur, giet een handvol zout in een gevouwen driemaal gaas of ander dun katoenen weefsel en wrijf het met de zool.

Deze methode leek ons ​​de meest eenvoudige en effectieve

Methode 4. Hoe het ijzer te reinigen met een tefloncoating met zeep

Verwarm het strijkijzer tot de minimumtemperatuur en wrijf de zool voorzichtig in met zeep. De zeep zal smelten en de brandwond verzachten. Vervolgens hoef je alleen de zool schoon te vegen en de gaten voor stoomafvoer schoon te maken met wattenstaafjes of tandenstokers.

Methode 5. Hoe de zool van een ijzertandpasta te reinigen

"Scrub" nagar uit de zool van het strijkijzer kan een gewone tandpasta zijn (deze moet wit zijn, geen gel). Knijp een kleine hoeveelheid pasta uit de buis en veeg de licht verwarmde zool schoon.

Methode 6: Hoe de ijzeren zool te reinigen met waterstofperoxide (geschikt voor teflon en keramische gecoate zolen)

Bevochtig een wattenschijfje met peroxide en veeg de licht verwarmde zool schoon. Reinig alle gaten met een wattenstaafje bevochtigd met waterstofperoxide.

Methode 7. Verwijderen van sporen van verbrand synthetisch of plastic met aceton (geschikt voor het reinigen van de zolen met teflon en keramische coating)

Maak het wattenschijfje eenvoudig nat met aceton of nagellakremover en veeg eventuele probleemgebieden weg.

Aanvullende tips voor reiniging en preventie

  • Als u de stof heeft verbrand en de sporen op de zool zijn achtergebleven, breng dan onmiddellijk een katoenen doek aan die in koud water is bevochtigd. Een scherpe temperatuurdaling helpt de verbrande stof van het metaal te verwijderen.
  • Gebruik geen metalen sponzen en harde borstels om de zoolplaat te reinigen, vooral als deze een teflon- of keramische coating heeft. Gebruik bovendien geen schuurmiddelen om krassen op het metaal te voorkomen.
  • Om kalkaanslag en roestafzetting in het strijkijzer te verminderen, giet u al het resterende water er telkens na het strijken uit terwijl het apparaat nog heet is.
  • Probeer gefilterd water te gebruiken om te stomen om de reiniging van het strijkijzer te vertragen.

En tot slot bieden we een nuttig videoplot aan over het reinigen van het strijkijzer met metalen, keramische of teflon zool met folk en speciale middelen.

Bekijk de video: 'Snel gefixt' met azijn (December 2019).